WordPress?

Kada ste registrovali domen sledeci korak je izrada sajta.

Moja preporuka je wordpress. Do sada smo stranice izradjivali u web to date 8, programu Nemacke firme Data Becker. Medjutim prestala je podrska tj preduzece je prestalo da se bavi izradom programa, ali su neki bivsi radnici preuzeli quellcode i nastavili pod novim imenom Siquando. Naravno da smo kupili novu verziju koja se zove Siquando i preneli sve projekte tako oni zovu stranice u taj program . U sustini smo morali svaki sajt jednom da osvezimo klikom na dugme i da podesimo back up i jos par stvari nista tragicno. Ali stvar je u tome sto su to oni klasicni sajtovi u sredini sadrzaj desno i levo ili samo desno ili levo sidebar . Model rane dvehiljadite.

WordPress omogucava izradu lepih funkcionalnih sajtova modernog izgleda. Uz to veoma bitna je cinjenica da vam ne treba nista osim kompjutera. U nasem slucaju to znaci da na nasem hostingu kod domain factory imamo opciju da na jenan klik instaliramo wordpress. Potrebno je da unesemo email, naziv bloga i to je to. Nakon 20 sekundi mozemo pristupiti osnovnoj stranici wordpressa koji se nalazi instalirana na nasem domenu i koja izgleda kao KGB verzija internet stranice kasnih sedamdesetih. Nakon toga izaberemo theme tako oni zovu dizajn stranice, instaliramo isti za par sekundi i vec nakon toga stranica izgleda svetski. E sad pocinje problematika.

Izbor theme je ekstremno ogroman i mi u vecini slucajeva koristimo besplatne. Uz to nema svaki theme iste mogucnosit i podesavanja. Mozete i kupiti jedan koji kosta oko 50€ ali to vam je potrebno samo ako bas zelite taj odredjeni izgled stranice i odredjene funkcije. Mada ponavljam to u sustini ne treba jer je izbor slobodnih besplatnih theme jako veliki. Accesspress ima recimo fantasticne koje su besplatne ali ito tako mozete platiti za premium verziju koja omogucava vise podesavanja.

Nakon sto ste se odlucili za jedan theme najverovatnije cete tokom unosa sadrzaja otkriti jos jedna koji je bolji pa jos jedan i tako dalje te cete izradu stranice poceti u jednom a zavrsiti u sasvim drugom. Barem je tako u mom slucaju. Nekad provedem tj izgubim dan samo menjajuci dizajn a nista od sadrzaja nisma uneo. Zato dobro razmislite pre nego sto pocente sa izradom i bolje izgubite u samom startu 1-3 dana trazeci pravi theme jer cete kasnije morati i sadrzaj da menjate. …….

Author: robertnbg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *