Online Shop. Napraviti ga sam ili….?

Kada zelite da prodajete stvari ili usluge preko interneta logicno je da vam pre svega treba prodavnica na internetu ili Online Shop.

Na internetu imate veliki izbor mogucnosti kako da napravite sopstvenu internet prodavnicu.

BESPLATNI PROGRAMI

Postoje npr. besplatni programi pomocu kojih mozete sami napraviti online shop ili internet stranicu. Preduslov je da znate html i da ste napredni korisnik kompjutera tako da to nije za svakoga.

U ovom blogu polazimo od toga da niste expert za kompjutere da niste strucnjak za html ili slicne jezike vec da ste samo jedan prosecan korisnik interneta koji zna da instalira odredjeni program da posalje mail i tome slicno. I koji kao prodavac zeli da odredjene stvari prodaje poreko interneta. Iako sam ja nesto vise od amatera a manje od profesionalca sto se toga tice jer znam da napravim internet sajt ipak sam odlucio da kupim gotov shop. Html recimo znam toliko da kada vidim htmlcode pred sobom mogu nesto da promenim da izgleda kako zelim. Na svim svojim stranicama koristim dosta html-a medjutim vecinom koristim neke generatore ili postojeci html-code negde kopiram pa onda menjam boje velicine itd. Znaci nisam neko ko moze da krene sa bele stranice i kad stigne do kraja gotov sajt ili shop.

IZNAJMI SHOP

Osim besplatnih programa imate i gotove shopove koje mozete iznajmiti. Imate neke koje su u osnovnoj verziji besplatni i ograniceni sa grupama proizvoda, brojem artikla i slicno dok se drugi placaju na mesecnmo nivou. Ima to svoje prednosti tako da mozete vec sutra poceti da prodajete. Registrujete se platite odmah za mesec dana ali negde imate i probni period od 14 ili 30 dana koji je besplatan. Nakon tog perioda shop je offline ako ne platite najam. Osim sto mozete odmah krenuti takvi shopovi su i funkcionalni ali i lepi na izgled mada kod vecine imate jedan besplatan dizajn a svaka promena se placa. Tu i nastaje problem jer nesto sto je naizgled besplatno lako moze kostati u kratkom periodu vise nego da se odmah odlucite za kupovinu shopa. Sa druge strane kada kupite gotov proizvod znate da je to to. Platili ste jednom i nema vise placanja. Jos veci problem je sigurnost. Recimo vi iznajmite shop i jednog jutra ustanete shopa nema. Kako nema? Pa lepo firma propala, vas shop, svi podaci, klijenti, porudzbine nicega nema. Sve je vlasnistvo preduzeca vi ste samo iznajmili shop. Imate velike sisteme gde ste zasticeni, postoji backup itd ali…..

Znaci izmedju odluke da koristim takozvane shopove za iznajmljivanje gde placam odredjenu zakupninu svakog meseca i mogucnosti da koristim besplatne shopove odlucio sam se za trecu opciju.  Angazovao sam experta da mi dizajnira jedan takav shop. Shop je moj nalazi se na mom hostingu i svi pristupni podaci su moji. Kada vam neko pravi shop morate mu dati pristupne podatke a kada zavrsi prvo sto promenite su login podaci. Od tog trenutka ne brinete vise. Znaci sam shop me nece nista mesecno kostati osim hostinga na godisnejm nivou vec cu samo platiti jednokratnu naknadu za instalaciju i unos odredjenog broja artikla. Uz to cu dobiti fantastican dizajn i uputstvo kako da unosim nove artikle sto i nije tesko jer se samo menja opis i slika. Sve to za nekih 200€. Uzmite sve u obzir i uracunajte vase vreme kada kao laik pocnete da pravite shop. Koliko cete samo vremena potrositi na ucenje kako shop funkcionise i tek onda mozete da se bavite izgledom. U tom periodu naravno necete moci nicim drugim da se bavite. Tako da kada malo razmislite uvidecete da je bolje da se vi kao expert za prodaju time i bavite a expertu za shop prepustite da vma napravi shop. Online Shop je vasa vizitkarta. Klijent samo jednom dodje prvi put na vasu stranicu i ako nesto nije dobro vec laicki uradjeno velika je verovatnoca da klient nece kupiti vas proizvod. Verovatno ce pomisliti kad vec ovu sitnicu nisu mogli uraditi kako treba ko zna kakva je roba koju nude. Zato vas shop mora izgledati svetski.

BESPLATNI SHOP

Osim navedenih mogucnosti imate besplatne online shopove kao npr. opencart, magento i tome slicno. Besplatni u sustini jesu ako vam ne treba neka posebna funkcija ili odredjeni dizajn. Znaci placate sve sto izlazi iz nekih odredjenih standarda. Pitanje je sada zasto muciti muku sa time jer da je muka to je sigurno. Ja sam probao da instalirma opencart. Vi morate da naucite i upoznate se sa odredjenim programom za shopove za koji se odlucite kao sto sam ja probao opencart. Uspeo sam ja sam da to instaliram unesem potrebne podatke, placanje,valutu,zemlju, nove artikle, nove grupe artikla i tome slicno. Medjutim tu ima stotinu nekih sitnih podesavanja a i dizajn je bio KPJ rane osamdesete. Tako da kada izracunam koliko sam samo sati potrosio bolje da sam odmah kliknuo na kupi shop i zavrsim sa time. Medjutim nikad nije kasno. Tako da je besplatan shop samo besplatan ako znate sami da sve instalirate i podesite.

Ja zastupam tezu da sve mora odraditi expert. Elektriku mora raditi elektricar a plocice mora lepiti keramicar. U suprotnom ce nas udariti struja a plocice popadati sa zidova. Taksista ne sklapa auto sam vec ga kupi i vozi. Kada idemo na odmor ne kupujemo avione i ucimo da letimo vec zakupimo sediste. To je jeftinije brze a i sigurnije.

Danas 24.11.2015 smo angazovali experta da nam napravi jedan shop.

 

Ovde sada imate par primera kako takvi shopovi izgledaju:

Shop 1

Shop 2

Shop 3 

Shop 4

Shop 5

Shop 6

Shop 7

Shop 8

Shop 9

 

Radi se o opencart sistemu istom onom koji smo mi sami instalirali. Da znamo mi to da instaliramo ali ono sto smo mi napravili i ovi primeri se razlikuju kao dan i noc bela i crna boja. Tako da smo se odlucili da angazujemo experta i rezultat mozete videti ovde

 

Author: robertnbg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *