Registracija domena

Prvi korak ako izuzmemo sam nastanak ideje je registracija domena. Znaci zelite da u online shopu prodajete npr. zenske torbe Onda vam je kao prvo potrebna internet adresa www.mojsajt.rs npr. Idealno bi bilo zenske-torbe.rs ali racunajte da je to vec neko registrovao. A mozda i nije ja sam recimo registrovao air-serbia.rs. Dok je JAT registrovao samo airserbia.rs i to jos 2008e godine. Zaduzena osoba treba da dobije otkaz po mom misljenju jer godisnji zakup domena kosta 20€. Tu sam sada postavio rezervacioni sistem za avionske karte s tim da moram da napomenem da je sajt jos u izradi. Posto imam dosta sajtova oko svaki dan radim malo na jednom od njih a nekada i na vise istovremeno.

Za registraciju domena kao prvo je potrebno da proverite ovde da li je domen koji zelite slobodan. Ako nije koji domen jeste i bilo bi idealno da sadrzi kljucnu rec koja u ovom slucaju glasi zenske torbe.

zenske-kozne-torbe.rs

zensketorbe.rs

zenske-torbe.rs

kozne-torbe itd

samo su neki od primera kako bi trebao da glasi vas domen. Izbegavajte duge nazive kao: prodajazenskihputnihtorbiodkozeiodplatnanainternetu.rs

To je A nepregledno i B google to ne razume. Ako imate dve reci odvojite minusom jer google to smatra tj tretira kao prazno polje.

Domen mozete registrovati kod vise nasih provajdera iako recimo nekad vodim diskusije sa Orion Telekomom zbog pecata sa njima saradjujemo. Registracija za godinu dana iznosi 2149rsd. Sam cin registracije je prilicno jednostavan. Na njihovom sajtu mozete takodje da proverite da li je odredjeni domen slobodan. Ukoliko jeste imate mogucnost da taj domen odmah i registrujete na svoje ime. Potrebn je da unsete vase podatke i nakon toga dobijate predracun u pdf formatu. Taj predracun platite i nakon 24h dobicete mail da je domen registrovan..

Nakon toga potrebno je „samo“ da izradite sajt u nekom od milion programa i izvrsite upload ftp programom kao npr. filezilla.

Author: robertnbg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *